Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στο Σιδηρόκαστρο


Του Χρήστου Κατσαρού

Χτισμένη σε ένα κατάφυτο λόφο, που μαγεύει τον επισκέπτη, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου βορειανατολικά του Σιδηροκάστρου, βρίσκεται η Ιερά γυναικεία Μονή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης[1]

Το μοναστήρι πανηγυρίζει μες την καρδιά του καλοκαιριού, στις 15 Ιουλίου ανήμερα της μνήμης δύο Αγίων που παρά το νεαρό της ηλικίας τους και της έμφυτης δίψας για ζωή που τους καλούσε να τη χαρούν, εκείνοι στάθηκαν ακλόνητοι στην πίστη τους και ομολόγησαν με θάρρος το Χριστό και έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, αλλά και με όσα είχε την καλοσύνη να μας πει η Γερόντισσα Ευφημία κατά την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο τρίχρονος Άγιος Κήρυκος και η νεαρή μητέρα του Ιουλίτα, 25 ετών, έζησαν στα χρόνια των ρωμαϊκών διωγμών. Αρχικά κρύφτηκαν, προκειμένου να γλυτώσουν τη ζωή τους, αλλά τελικά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν μπροστά στον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος άλλοτε με δόλιο τρόπο και υποσχέσεις κι άλλοτε με φρικτά βασανιστήρια προσπάθησε να μεταστρέψει τη γνώμη και την πίστη τους για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από τον νήπιο Κήρυκο: «Είμαι Χριστιανός» και παράλληλα λάκτισμα στην κοιλιά.  Ο ηγεμόνας από το θυμό του, καθώς είχε εξευτελιστεί από ένα τρίχρονο νήπιο, πέταξε τον  Άγιο Κήρυκο στις σκάλες με αποτέλεσμα να συνθλιβεί το κρανίο του μάρτυρος και να βρει φρικτό θάνατο. Το μαρτύριο του ακολούθησε η μητέρα του, Ιουλίτα, η οποία μετά από πολλά και φρικτά βασανιστήρια παρέδωσε την αγία της ψυχή στον Κύριο. Όπως ακούστηκε και στο κήρυγμα της ημέρας ο βιολογικά ενήλικας ηγεμών ήταν νήπιος πνευματικά, ενώ αντίθετα ο νήπιος κήρυκας ήταν τέλειος και ώριμος πνευματικά  
Το μοναστήρι των Αγίων στο Σιδηρόκαστρο χτίστηκε το 1968 με τις προσπάθειες του τότε ποιμενάρχη της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου και Ηρακλείας μακαριστού Ιωάννη, του οποίου η τελευταία κατοικία βρίσκεται δίπλα στον ιερό ναό, ξεκινώντας με ολιγάριθμη γυναικεία αδελφότητα και φθάνοντας τις 50 περίπου μοναχές στις αρχές του 21ου αιώνα. Σήμερα αριθμεί μαζί με την Ηγουμένη Γερόντισσα Ευφημία τέσσερεις μοναχές, καθώς η πλειονότητα της μοναστικής αδελφότητας έχει μετοικήσει σε άλλη μονή στην Αθήνα.
Μπαίνοντας κανείς στον αύλειο χώρο, με τις φροντισμένες γλάστρες, με τις σπαρμένες τριανταφυλλιές και τα αρωματικά βότανα και φυτά θα αντιληφθεί αμέσως την ευλογία του Θεού και την εργασία με μεράκι των μοναχών.   Στα αριστερά βρίσκεται το παραδοσιακό και ευρύχωρο αρχονταρίκι, όπου ο προσκυνητής έχει τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να αγοράσει προϊόντα βγαλμένα από την καρδιά της ελληνικής φύσης, αλλά και να θωρακιστεί πνευματικά βοηθώντας τη Μονή με την αγορά εικονιδίων ή κομποσκοινιών και άλλων μοναστηριακών ειδών. Ο νέος ναός αφιερωμένος στον  Άγιο Βαρνάβα επίσκοπο Κορίνθου δεν έχει αποπερατωθεί ακόμα, αλλά δίνει μεστούς πνευματικούς καρπούς. Τα πεντακάθαρα κελιά και η φροντισμένη τράπεζα που αγιάζεται από τις προσευχές καλοδέχονται κάθε προσκυνητή που επιθυμεί να επισκεφτεί το μοναστήρι και να ακούσει ένα πνευματικό λόγο που θα δροσίσει και θα αναπαύσει την ψυχή του.
Και πώς να μην μιλήσει κανείς για θαύμα, όταν στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η χάρη των Αγίων και της Παναγίας έφεραν στην πανήγυρη του μοναστηριού πιστούς από όλη την Μακεδονία οι οποίοι με κατάνυξη προσκύνησαν τα ιερά λείψανα των Αγίων και την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπῳ της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης και τα οποία πλήθος πιστών υποδέχθηκαν, παρουσίᾳ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 λίγο πριν τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος. Παράλληλα προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους εδέσματα και αναψυκτικά στο Αρχονταρίκι της Μονής.
Κατά την υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Κηρύκου και της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας πλήθος ιεροψαλτών, διακόνων ιερέων και μοναχών, που περιστοιχίζονταν από μέλη συλλόγων και σωματείων με παραδοσιακές στολές που έραιναν με άνθη την πομπή, απέδωσαν με θαυμαστό τρόπο τα τροπάρια των Αγίων, της Παναγίας καθώς και τον αγγελικό ύμνο του Άξιον Εστί  στην Μεγαλόχαρη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ιερά κειμήλια συνόδευε ο ίδιος ο καθηγούμενος της ιεράς μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπῳ, Αρχιμανδρίτης Γέροντας Μάξιμος. Μετά τον κατανυκτικό εσπερινό που τελέσθηκε με κάθε Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με το μοναστικό τυπικό – όπως άλλωστε  και την επομένη η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία – παρετέθη γεύμα στην τράπεζα.
Την ημέρα της εορτής τον Θείο Λόγο κήρυξαν τόσο ο Ηγούμενος της  Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπῳ, π, Μάξιμος, ο οποίος τόνισε ότι τα τρία μεγάλα αμαρτήματα από τα οποία πηγάζουν όλα τα άλλα είναι η αλαζονεία, η κενοδοξία και η φιλαυτία και πως  ο μόνος δρόμος για να φτάσει κανείς στον Θεό είναι η προσευχή γιατί  μόνο με αυτή οδηγούμαστε στον πολιτισμό της ψυχής που είναι η ψυχή του πολιτισμού, όσο και ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου που τόνισε την σπουδαιότητα του δώρου της Θείας Κοινωνίας, αλλά στηλίτευσε και την απόφαση της πολιτείας να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες μέχρι τις 21 Αυγούστου που δεν αφήνουν χώρο για περαιτέρω εκδηλώσεις στην πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους προσκυνητές εδέσματα, καφέδες, αναψυκτικά και κρύο νερό κάτω από το σκιερό κιόσκι της αυλής δίπλα στα δέντρα και τις βρύσες με το κρύο νερό που σε δροσίζει, ενώ κατά τις μεσημβρινές ώρες παρετέθη και πάλι γεύμα στον πατέρα Μάξιμο και τη συνοδεία του, προτού αναχωρήσουν για τα Πιέρια Όρη με τα ιερά κειμήλια που μετέφεραν.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Σερρών, κος Δημήτριος Καρυπίδης και Δημοτικοί άρχοντες του Δήμου Σιντικής. Συγκεκριμένα, στον Πανηγυρικό εσπερινό παρευρέθη ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΕΝΩΣΙ - Ενωμένη Σιντική», κος Ιωσήφ Παναγιωτίδης, συνοδευόμενος από την αδελφή του Δέσποινα, και πλαισιωνόταν από τον Δημοτικό Σύμβουλο της παρατάξεως του, κο Θεολόγο Λαζαρίδη,  ενώ κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη, αν και με αρκετή καθυστέρηση, ο Δήμαρχος Σιντικής, κος Φώτιος Δομουχτσίδης και ο Αντιδήμαρχος κος Παναγιώτης Σαββίδης. Επίσης την Αντιπολίτευση εκπροσώπησε και πάλι ο κύριος Ιωσήφ Παναγιωτίδης ο οποίος είχε στο πλάι του αυτή τη φορά την σύζυγό του Κατερίνα.
Χωρίς αμφιβολία ο άνευ προηγουμένου πανηγυρισμός της εορτής του μοναστηριού και η επιτυχημένη διοργάνωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων μπορούν να πιστωθούν στον καλό αγώνα της ακούραστης Γερόντισσας Ευφημίας και της συνοδείας της αλλά και του πνευματικού και ιερέα της μονής, πατρός Βαρνάβα.
Εμείς ευχόμαστε και του χρόνου με το διπλάσιο πλήθος πιστών!   









     Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος-ιδιοκτήτης των ενημερωτικών ιστολογίων :
ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ , ΠΕΝΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΡΑΦΙΔΑ και αρθρογράφος του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779



[1] Δεύτερη γραφή Ιουλίττα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου