Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΡΙΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΓΙΩΝ.

Ο ΠΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ
Του Χρήστου Κατσαρού
Στην όμορφη περιοχή της Σιντικής βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Τριμόρφου, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από δύο αιώνες. Ονομάζεται έτσι γιατί στο ίδιο προσκύνημα είναι αγιογραφημένος ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Γεώργιος και η Παναγία του Άκαλαν από την Ανατολική Θράκη. Αυτό συνέβη επειδή η κεφαλή του Αγίου Δημητρίου είναι κρυμμένη κάτω από την κεφαλή του Αγίου Γεωργίου, προκειμένου να μην καταλάβουν οι Βούλγαροι, τον καιρό των μεγάλων εθνικών και εθνικιστικών διαφορών, για ποιον άγιο πρόκειται και προβούν σε ιερόσυλες πράξεις, όπως να γδάρουν ή να τραυματίσουν την εικόνα στην περιοχή των ματιών του Αγίου Δημητρίου.
Η ιερά μονή όμως είχε και την ευλογία να υποδεχτεί την 18η Μαΐου 2018 την εικόνα της Συνάξεως των Πάντων του Πόντου Αγίων που αγιογραφήθηκε το 2017 από τον αγιογράφο κο Καραμπετιάν Αντώνιο, εξόδοις των ευλαβών χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου και με τις ευχές του οικείου Μητροπολίτου, κ.κ. Μακαρίου. Πρόκειται για μία αγιογραφία με τεχνοτροπία μακεδονικής σχολής , αλλά και με επιρροές από την Κρητική σχολή αγιογραφίας. Τα πρόσωπα γλυκά και αυστηρά καλούν τον πιστό σε κατανυκτική προσευχή, ενώ το αιώνιο σύμβολο του Πόντου, ο μονοκέφαλος αετός από το τέμπλο κοιτάει προς την Ανατολή, εκεί από όπου έφυγε, αλλά και προς τα εκεί που βλέπει κάθε ορθόδοξο προσκύνημα.
Όπως μας αποκάλυψαν ο εκκλησιαστικός ομιλητής κος Χρυσοβαλάντης Παντελίδης και ο υπεύθυνος του Ναού πατέρας Μακάριος Πεχλιβάνης, στη συγκεκριμένη εικόνα που αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα αλλά και το επιστέγασμα των ομιλιών που αφορούσαν τον Πόντο, απεικονίζονται και μάλιστα κατά τάξη όλοι οι Άγιοι που ανά τους αιώνες έζησαν και μαρτύρησαν ή τελείωσαν οσιακά τον βίο τους στον Πόντο. Τα ύδατα ης εικόνας συμβολίζουν τόσο τον Εύξεινο Πόντο, την παλαιά αλησμόνητη πατρίδα, όσο και την λίμνη Κερκίνη, τη γη της καταφυγής, την νέα πατρίδα, όπου μεταφυτεύθηκαν και ανθούν οι βλαστοί αυτών των ξεριζωμένων δέντρων, ενώ το βουνό με την ιερά μονή που φαίνεται στην εικόνα έχει κι αυτό διπλή σημασία, καθώς συμβολίζει τόσο το όρος Μελά και την εκκλησία της Παναγίας Σουμελά, όσο και το όρος Κρούσια με την ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Τριμόρφου.
Το περίεργο είναι ότι οι συγκεκριμένοι Άγιοι είχαν αγιοποιηθεί , αλλά δεν είχαν αγιογραφηθεί μέχρι πριν δύο χρόνια. Από αυτούς επιλέχθηκαν οι 16 πιο γνωστοί για να απεικονιστούν, στο πρόσωπό τους όμως τιμώνται στις 19 Μαΐου κάθε χρόνο όλοι οι Άγιοι και οι Αγίες του Πόντου κι ας έχουν ο καθένας τους και ξεχωριστή γιορτή. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχτηκε σαν φόρος τιμής στους 353000 Ποντίους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χέρια των σφαγέων τους, ώστε να εορτάζεται και πνευματικά με εκκλησιαστικές ακολουθίες η μνημή τους και ουδείς να μπορεί να αμφισβητήσει τη θυσία τους και την γενοκτονία που υπέστησαν, άλλωστε υπάρχει και ο Άγιος Ηλίας ο Τραπεζούντιος που απεικονίζεται με την παραδοσιακή ποντιακή στολή και όχι με την κλασσική βυζαντινή ενδυμασία που συναντάμε στις περισσότερες αγιογραφίες.
Κατά τον πατέρα Μακάριο, όλοι αυτοί οι Άγιοι μας στέλνουν μήνυμα πίστεως και αγάπης προς τον Θεό και τον άνθρωπο και μας δίνουν παραδείγματα με το βίο τους , αλλά και με την τελευτή τους.

Η πρωτότυπη εικόνα των Αγίων του Πόντου - Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Τριμόρφου στο Μοναστηράκι 13.5.20 https://youtu.be/4OMnWVRGbKc


ΔΕΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΛΑΒΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Άγιος Ιωάννης Ξιφιλινός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόπλεως 30 Αυγούστου.
Άγιος Στέφανος Β' Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως 18 Ιουλίου.
Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας 23 Δεκεμβρίου.
Όσιος Φλώρος Επίσκοπος Αμισού 18 Δεκεμβρίου.
Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής Επίσκοπος Κολωνίας 3 Δεκεμβρίου
Όσιος Ησύχιος ο Θαυματουργός 6 Μαρτίου και 10 Μαΐου
Άγιος Σεβηριανός ο Μεγαλομάρτυρας 8 Σεπτεμβρίου
Άγιος Ηλίας ο Τραπεζούντιος ο Νεομάρτυς 27 Φεβρουαρίου
Άγιος Βασιλίσκος 22 Μαΐου και 3 Μαρτίου
Άγιες Αλεξανδρία, Ευφημία, Ευφρασία, Θεοδώρα, Ιουλιανή, Κλαυδία και Ματρώνα που μαρτύρησαν στην Αμισό 20 Μαρτίου.
Φωτογραφίες:






































Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Δημοσιογράφος-ιδιοκτήτης των ενημερωτικών ιστολογίων :
ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ , ΠΕΝΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΡΑΦΙΔΑ και αρθρογράφος του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779

E-mail: grafida.sintikis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου